Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ: Είναι λόγος να πανηγυρίζουμε;;;


Το ερώτημα απευθύνεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και, επειδή εκεί θα είναι μάλλον πολύ απασχολημένοι), το απευθύνω στους μακρο-οικονομολόγους, ελπίζοντας να διαφωτίσουν τον απλό πολίτη (και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου) που πληρώνει τον λογαριασμό.

Μας λένε λοιπόν οι εκάστοτε κυβερνήσεις μας:

"Πρωτογενές πλεόνασμα είναι κάτι σχετικά απλό. Αν το κράτος έχει περισσότερα έσοδα παρά έξοδα και τα έσοδα αυτά δεν προκύπτουν από δανεισμό, τότε έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα"
 
Ως εδώ καλά. Τί γίνεται όμως όταν μας δείχνουν Πρωτογενές (Ταμειακό δηλαδή) Πλεόνασμα, ας πούμε 5,5 δισ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα το κράτος έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς ιδιώτες και επιχειρήσεις που ξεπερνούν τα 9,2 δισ. ευρώ;;; Η παρακράτηση δηλαδή των πληρωμών δεν ισοδυναμεί με αυθαίρετο δανεισμό από τον ιδιωτικό τομέα;;

 Κοντολογίς, με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, αφού οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε προμηθευτές/ιδιώτες ανέρχονται περίπου στα 9,2 δισ. ευρώ, ενώ με την αναβολή πληρωμής των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται υψηλότερο.

Αυτό μου φαίνεται παραπλανητική δημιουργική λογιστική. Μια παροιμία μεταξύ οικονομολόγων, μας λέει: "Figures don't lie but liars can figure", ήτοι, κατά προσέγγιση "Οι αριθμοί δεν ψεύδονται αλλά οι ψεύτες ξέρουν να αριθμούν".

***Επειδή όλη μου η εμπειρία είναι στη μικροοικονομία (Οικονομία της Επιχείρησης και δη της Μικρομεσαίας), παρακαλώ για τα σχόλιά σας προκειμένου να φωτιστούμε για να μη μας δουλεύουν αν, πράγματι, αυτό κάνουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου