Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ


Για να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι και συνεπείς πολίτες.


Όπως έχω ήδη αναφέρει, η προχθεσινή ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο ίδρυμα Νιάρχου μας ευχαρίστησε και μας συγκίνησε για τις αναφορές του – Ύμνο στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία. 

Πέραν τούτου όμως, υπάρχει και το πολιτικό περιεχόμενο της ομιλίας που εντυπωσίασε την παγκόσμια κοινωνία και θεωρείται ιστορικό ορόσημο. Παραθέτω τον σύνδεσμο με το video της ομιλίας. 

https://www.youtube.com/watch?v=BxKEkvjIsQA

Στην παρουσίαση και προβολή της ίδιας ακριβώς ανάλυσης και πολιτικών θέσεων προηγήθηκε κατά πέντε χρόνια ο τ. Πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος την επαναλαμβάνει  έκτοτε, επίμονα. Οι θέσεις αυτές όμως, δυστυχώς, πνίγονται από το τρίγωνο του μικροκομματικού συστήματος, των μιντιακού κατεστημένου και των άνομων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ανεξαρτήτως του πως αισθανόμαστε απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου πρέπει να το διαβάσουμε όλοι  χάριν της αλήθειας και της αξιοπρέπειάς μας ως πολιτών.
 

Δια του λόγου το αληθές, παραθέτω την ανάρτηση του τετραπέρατου βετεράνου δημοσιογράφου και φίλου Χάρη Κοδόπουλου, ένα ρεπορτάζ που ψάρεψε κατά την περιήγησή του στα ξένα μέσα και δη στη Washington Post για το οποίο τον ευχαριστώ. :

Κάθεσαι και διαβάζεις τα ρεπορτάζ των αμερικανικών εφημερίδων για την ομιλία Ομπάμα στην Αθήνα και ρεμβάζεις με τα περί «δημοκρατίας», «πολιτών» και «αναγκαιότητας της παγκοσμιοποίησης».

Διαβάζουμε στην ανταπόκριση της Juliet Eilperin:
«Σε ένα mail που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα ο Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 2009 ως το 2011, σημείωσε ότι ήταν αναγκαίο για τον Ομπάμα να αναδείξει πως θα “εξανθρωπίσουμε” και θα “εκδημοκρατίσουμε” την παγκοσμιοποίηση για να αφοπλίσουμε τις “διχαστικές πολιτικές του φόβου” που κερδίζουν έδαφος ανά την υφήλιο.»

Και συνέχισε ο Γιώργος Παπανδρέου στο mail του:


«Όταν η παγκοσμιοποίηση δεν νοιάζεται για όσους έγιναν φτωχότεροι, για τους πολίτες της μεσαίας τάξης που απώλεσαν τις προοπτικές μιας καλύτερης ζωής, για όσους ταλαιπωρούνται με τις νέες τεχνολογίες και φοβούνται ότι θα χάσουν τις δουλειές τους, για όσους αισθάνονται αβοήθητοι όταν έρχονται αντιμέτωποι με τις ραγδαίες οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις ή για τόσους και τόσους που δεν βλέπουν την παγκόσμια κοινότητα ενωμένη κόντρα στην κλιματική αλλαγή, για όσους αισθάνονται ότι οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, τότε δεν πρόκειται να πάει πουθενά.»

Όπως πρόσθεσε μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός, η ιδέα για την επίσκεψη Ομπάμα ήταν δική του, καθώς του είχε απευθύνει σχετική πρόσκληση πριν από έξι χρόνια:

«Εκείνη την εποχή μου είχε απαντήσει ότι θα ήθελε να πάρει μαζί στην Ελλάδα τις δύο όμορφες κόρες του, για μια βόλτα με γαϊδουράκια σε ένα νησί. Η πρόσκληση εξακολουθεί να ισχύει.»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου