Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Επιστολή πρός συντρόφους του προοδευτικού χώρου


Προς τους Συντρόφους και τις Συντρόφισσες του Κινήματος Αλλαγής και γενικότερα  προς τους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου.

Ως ένας πολίτης* που προσπαθεί να είναι συνεπής προς τις αρχές και τις αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού (χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρνω πάντα), θέλω, μ’ αυτό το σημείωμα, να εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις του Κινήματός μας.
Τα δυο πιο μεγάλα κόμματα  πλειοδοτούν σε χωρίς ουσία ρητορικές, με προφανή μοναδικό στόχο την κατάκτηση και νομή της εξουσίας χωρίς καμία πρόθεση να φανούν συνεπή στις δεσμεύσεις τους.  Η κυρίαρχη ιδεολογία: Το κυνήγι της καρέκλας.**
Συνεκτιμήσαμε ότι το πολιτικό μας σύστημα έχει αυτό-απαξιωθεί -κυριολεκτικά καταρρεύσει - και δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της  χώρας και του λαού μας.
Εκείνοι εξ  ημών που ταυτιζόμαστε με τις προοδευτικές δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού συναποφασίσαμε να συμπράξουμε σε μια κοινή πορεία για την ανασυγκρότηση της ιστορικής μας παράταξης συνθέτοντας το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ και τα μέλη και οι φίλοι μας επιδοκίμασαν αυτή την πρωτοβουλία.

Παρατηρώ όμως με απογοήτευση ότι ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Τα πλείστα στελέχη μας έχουν επιδοθεί  σε ένα αέναο αγώνα επικράτησης εντός του Κινήματος (είτε ως άτομα είτε ως Ομάδες) με τον ορθό πολιτικό λόγο όχι όμως και την πολιτική πράξη.

Ακόμα και οι  νέοι μας που πλαισιώνουν τους κομματικούς μηχανισμούς στους οποίους είχαμε κρεμάσει τις ελπίδες μας,  φαίνεται να ασχολούνται κατά προτεραιότητα με την προσωπική τους προβολή (ανάρτηση προφίλ, φωτογραφίες, καλλιέργεια κοινωνικών επαφών, κ.λπ..) και σχεδόν καθόλου με την ουσία της πολιτικής, αρχές και αξίες, προτάσεις για το γενικό καλό, πολιτικό διάλογο και επιδίωξη συναινέσεων και δράσεων για την πατρίδα, την κοινωνία και την ανάπτυξη.

Συνέπεια αυτών των πρακτικών είναι ότι  δεν μας εμπιστεύονται  πια οι αληθινά προοδευτικοί πολίτες που μας κατατάσσουν στην κατηγορία «μια από τα ίδια.
Συντρόφισσες και σύντροφοι του προοδευτικού χώρου.
Διανύουμε ένα κρίσιμο ιστορικό σταυροδρόμι. Μας απειλούν θανάσιμοι γεωπολιτικοί  και οικονομικοί και πολιτισμικοί κίνδυνοι.
Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και     οι αυξανόμενες τάσεις των «κινημάτων» λαϊκισμού, μισαλλοδοξίας και τυφλού φανατισμού που  απειλούν να εμπλέξουν τον πλανήτη σε νέες καταστροφικές περιπέτειες.
 Η επιβίωση της πατρίδας,  της ελληνικής κοινωνίας και του πλανήτη θα εξαρτηθεί από  την πολιτική συμπεριφορά μας και τον σεβασμό του αξιακού μας συστήματος.
 Ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε τη βόλεψη του καναπέ, και την «αντίληψη ότι φταίνε μόνον οι άλλοι». Για ό,τι μας συμβεί θα φταίμε μόνον εμείς και τα παιδιά και τα εγγόνια μας δεν θα μας συγχωρήσουν.
Με βαθιά ανησυχία αλλά  και συντροφικότητα,
Νίκος Σκουλάς

 *
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, υπενθυμίζω ότι δεν επιθυμώ και δεν θα δεχτώ
    κανένα πόστο - κομματικό ή άλλο. Μοναδικός μου σκοπός να υπηρετήσω τον κοινό
    μας αγώνα με όποιες δυνάμεις μου απομένουν. Όσοι με γνωρίζουν, το πιστεύουν
    αυτό.

**
(Μοναδική ίσως τιμητική εξαίρεση αποτελεί το Κ.Κ.Ε. που παραμένει διαχρονικά
      συνεπές στις δικές του αρχές χωρίς όμως να έχει προοπτική εξουσίας αφού
      συνειδητά παραμένει κόμμα διαμαρτυρίας, τουτέστιν δεν επιθυμεί και δεν
       μπορεί να κυβερνήσει).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου