Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Η ζωή μας μετά τον Κορονωϊό - Μια πολύτιμη ανάρτηση


Νιώθω έντονη την ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας αυτό το σημείωμα ενός εξαιρετικού επιστήμονα και δια βίου φίλου μου, του γιατρού-καθηγητή Δρα. Νίκου Καλλιακμάνη.
Είναι συνοπτικό, επιστημονικά έγκυρο, βαθιά ανθρώπινο και εύκολα κατανοητό για εκείνους εξ ημών που δεν έχουμε εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις.
Ν.Σ.


"Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ - ΚΟΙΝΩΝΙKΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η ζωή μετά τον κορωνοϊό στις κοινωνίες δεν θα είναι πια η ίδια όπως ήταν πριν. Θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους όπως αν οι κοινωνίες θα μπορέσουν να βγουν μετά από αυτή την εφιαλτική δοκιμασία με ενισχυμένο αίσθημα συνοχής και αγάπης ή, αντίθετα, θα βγουν από τη δοκιμασία αυτή με αποδιοργάνωση συναισθημάτων, σκέψεων αλληλεγγύης, έλλειψη εμπιστοσύνης και ενίσχυση του «ατομικού» εγώ.

Βέβαια όλα τα παραπάνω εξαρτώνται άμεσα από την κατάσταση της οικονομίας η οποία υφίσταται βαθύτατη ύφεση από την πανδημία του ιού COV-19.

Η επέλευση της πανδημίας έδωσε το τελευταίο κτύπημα στην εξάντληση του νεοφιλελευθερισμού και του υποδείγματος που αφορά στην παραγωγή, στην κατανάλωση, όπως και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα.

Μήπως η πανδημία αυτή δρα σαν καταλύτης για την επίσπευση εμφάνισης των κρίσεων που αφορούν – κοινωνικό – ατομικό – κοινωνικοοικονομικό σύστημα.

Τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται μπορεί να δίνουν μερικές απαντήσεις όπως π.χ. ενώ το 2008, κατά τη διάρκεια της κρίσης, στόχος υπήρξε η στήριξη των επιχειρήσεων από την Κυβέρνηση, αντίθετα σήμερα οι Κυβερνήσεις έρχονται αρωγοί, παρέχοντας οφέλη τα οποία θα καλύψουν μέρος του εισοδήματος των εργατών και ελεύθερων επαγγελματιών, στηρίζοντας τον άνθρωπο.

Ο Μουνίχα που θα μείνει στην ιστορία ως «ο πρόεδρος των πτωχών» της Ουρουγουάης, αναφέρει χαρακτηριστικά σε μία συνέντευξη του, τα εξής:«Δεν είναι η πανδημία του ιού που θα αποφασίσει το τέλος του Καπιταλισμού. Αυτό πρέπει να γίνει από την οργανωμένη βούληση των ανθρώπων και ειδικά εκείνων που τον δημιούργησαν»

Σήμερα ο Θεός της αγοράς αποτελεί την πιο φανατική θρησκεία της εποχής μας και θιασώτης και απόλυτος υπηρέτης της είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Από αυτή την πανδημία θα μπορούν να προκύψουν πολλά οφέλη συνεχίζει ο Μουνίχα όπως λιγότερος εγωισμός, κοινωνικός, και ατομικός καθώς και περισσότερη γενναιόδωρη σκέψη.

Ας εκλάβουμε την Πανδημία σαν πρόκληση που το περιβάλλον και η Γη - π.χ. ο περιορισμός της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, η επακόλουθη μείωση των επιπέδων της ρύπανσης της ατμόσφαιρας πάνω από την Ευρώπη έχει μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης σεισμών – μας υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε απόλυτοι ιδιοκτήτες αυτού του κόσμου, αποβάλλοντας την απατηλή αυτή ιδέα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η πανδημία του κορωνοϊού μάς προτρέπει, μας υπενθυμίζει ότι τα κράτη, μελλοντικά, πρέπει να επενδύσουν :

α) στα καινοτόμα μηνύματα και επιτεύγματα της Ιατρικής και της Δημόσιας Υγείας.

β) στη διαχείριση των δημόσιων επενδύσεων και στη διάθεσή τους προς το κοινωνικό όφελος και συμφέρον.

Ας θεωρήσουμε προειδοποιητική αυτή την πανδημία και ας οργανωθούμε καλύτερα για μία μελλοντικά επερχόμενη μεγάλη κρίση όπως εκείνη της κλιματικής αλλαγής που μελλοντικά επέρχεται".

Dr. ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου