Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Καλοδεχούμενες οι δηλώσεις Μακρόν. Περιμένουμε όμως την επιβεβαίωση στην πράξη.


Πολύ θετικές οι δηλώσεις  Μακρόν για αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο και μάλιστα στην Ελληνική γλώσσα. Δηλώσεις που ταυτίζονται και με τα συμφέροντα της Γαλλίας στην περιοχή.  Οι πικρές μνήμες όμως της Σμύρνης από τις οποίες δεν έχουμε συνέλθει ακόμη, δικαιολογημένα μας κάνουν επιφυλακτικούς. Περιμένουμε τις πράξεις. 

Μήνυμα στα ελληνικά έστειλε μέσω του λογαριασμού του στο Facebook ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν για την Μεσόγειο, εκφράζοντας την στήριξή του στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος.

 «Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της».
«Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ»,

«Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου