Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Το μέλλον της Ελληνικής Οκονομίας είναι ο Τουρισμός. Ποιός Τουρισμός όμως;;;;

Αγαπητές Φίλες και Αγαπητοί φίλοι,

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ. ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΜΩΣ;;;
Ο Τουρισμός που θα συνδυάσει την ποιότητα στις υπηρεσίες
και στην προσφορά μοναδικών εμπειριών, με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή, την ελληνική γαστρονομία και διατροφή, την τεχνολογία, τον πολιτισμό και το προστατευμένο περιβάλλον, που μαζί θα αποτελούν ένα ενιαίο παραγωγικό σύμπλεγμα.

 
 "Να ποιο είναι το μέλλον του τουρισμού στην
  Ελλάδα" 
 

Καινοτομία, νέες τεχνολογίες, γαστρονομία, ταξιδιωτική εμπειρία. Όλα τα παραπάνω- και πολλά ακόμη βέβαια- αποτελούν αναπόσπαστα συστατικά του τουριστικού προϊόντος και οι επιχειρήσεις που τα προάγουν θα πρέπει να επιβραβεύονται.

Αυτό είναι και το νόημα των Tourism Awards που φέτος διοργανώνονται για τρίτη χρονιά, με στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση των πιο καινοτόμων πρακτικών και πρωτοβουλιών από επιχειρήσεις του ελληνικού τουρισμού. Ο κ. Νίκος Σκουλάς, πρόεδρος της
Κριτικής Επιτροπής των Tourism Awards (Βραβείων Αριστείας στον Τουρισμό) και τέως υπουργός Τουρισμού, μιλά στο Capital.gr για τη σημασία της βελτίωσης της ποιότητας στις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες αλλά και για το πως βλέπει το μέλλον του τουρισμού στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στην Βίκυ Κουρλιμπίνη

 

- Για τρίτη συνεχή χρονιά ο θεσμός των Tourism Awards έχει ως στόχο την ανάδειξη και επιβράβευση των πιο καινοτόμων πρακτικών και πρωτοβουλιών από επιχειρήσεις και φορείς του ελληνικού τουρισμού. Πόσο σημαντική πιστεύετε πως είναι η ανάδειξη της καινοτομίας στον τουριστικό κλάδο;

Εν μέσω της πενταετούς και συνεχιζόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας, ο τουρισμός αναδείχτηκε ως ο μοναδικός τομέας που στέκεται γερά στα πόδια του με καλές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Με αυτή την έννοια μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα προς μίμηση για τις επιχειρήσεις των άλλων τομέων που βρίσκονται σε ύφεση.

Η επιβράβευση λοιπόν και η ανάδειξη των επιτυχημένων πρωτοβουλιών και πρακτικών, όχι μόνο στην καινοτομία αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας, καθώς και στα αποτελέσματα της εφαρμογής, έχει εξαιρετική σημασία.
 

- Ο τουρισμός κατέγραψε το 2015 το τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ από πλευράς αφίξεων, παρά το γεγονός πως η περσινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει για να συνεχίσει ο κλάδος την ανοδική του πορεία;

Η βελτιούμενη ποιότητα της τουριστικής προσφοράς στον ιδιωτικό, κυρίως, τομέα πρέπει να πιστωθεί με την έως τώρα επιτυχία που προβλέπω ότι θα συνεχιστεί. Έχω τονίσει, εδώ και δεκαετίες, ακόμα και κατά τη διάρκεια της δικής μου θητείας, πως είναι επικίνδυνο να μετράμε κεφάλια αφίξεων και να επιχαίρουμε.

Τρεις επισημάνσεις: Πρώτον, η αύξηση που παρατηρούμε οφείλεται, σε κάποιο βαθμό, στις συγκρούσεις και στην αστάθεια της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και όχι στην ανταγωνιστική μας θέση και άρα πρέπει να θεωρείται επισφαλής.  Δεύτερον, το κράτος και συγκεκριμένα η τουριστική ηγεσία, πρέπει να πάψει να αρκείται σε εξαγγελίες και να θριαμβολογεί, αλλά να "πιάσει δουλειά" υποστηρίζοντας την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα κλειστά μουσεία δεν βοηθούν την τουριστική μας εικόνα. Τρίτον, κάποιες - λίγες ευτυχώς - ιδιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να εγκαταλείψουν την πρακτική της "αρπαχτής" που μας δυσφημεί και να αφοσιωθούν στην ποιότητα.
 

- Ποιος είναι λοιπόν ο ρόλος των επιχειρήσεων και των ξενοδοχειακών μονάδων στην άνοδο του τουρισμού;
 

Καίριας σημασίας, πιστεύω. Όχι μόνον αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας και μπορούν να ηγηθούν στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση, ως καλή πρακτική, αλλά μπορούν να ενισχύσουν  κατά σημαντικό τρόπο την εγχώρια αγροκτηνοτροφική και βιοτεχνική παραγωγή, χρησιμοποιώντας τα δικά μας προϊόντα, αλλά και να αναδείξουν τον πολιτισμό και το περιβάλλον στη χώρα μας εντάσσοντάς τα στην προσφορά μας ως ενιαίο παραγωγικό σύμπλεγμα.

- Τι είδους δράσεις έχουν επιβραβευθεί στις πρώτες δύο διοργανώσεις  των Tourism  Awards; Έχουν προστεθεί νέες κατηγορίες για βράβευση φέτος;

Κατά τα τελευταία δύο χρόνια βραβεύτηκαν επιχειρήσεις σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων: Στρατηγική και καινοτομία, Αρχιτεκτονική και εσωτερική διακόσμηση, Ειδικές μορφές τουρισμού, Ταξίδια και μεταφορές, Ψηφιακός τουρισμός, Branding, δημόσιες σχέσεις και στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού, Τεχνολογία και αυτοματοποίηση καθώς και Αειφορία και διαχείριση εγκαταστάσεων, με πολλές υποκατηγορίες.

Για την τρίτη χρονιά, έχουν προστεθεί πολλές και ενδιαφέρουσες νέες κατηγορίες και υποκατηγορίες. Ενδεικτικά αναφέρω: Ξενοδοχεία και θέρετρα διαφόρων μορφών (π.χ., boutique hotel / resort, luxury villas, chalets, mountain resorts, golf resort, spa hotel / resort, eco friendly hotel / resort, κ,λπ.), Hotel Experience (Π.χ. Room facilities, Room Service, Sports, Kids, entertainement , κ.λπ.) Destination Management, Γαστρονομικός Τουρισμός (Restaurant Concept, ελληνική κουζίνα / ανάδειξη τοπικής κουζίνας, κ.λπ.)

Για οικονομία χώρου, προτείνω να επισκεφθείτε τον εξής σύνδεσμο για όλες τις λεπτομέρειες. http://www.tourismawards.gr/award-categories/

 

- Με ποια κριτήρια αξιολογεί η επιτροπή σας τις υποψηφιότητες;

Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης είναι:
•    Πληρότητα και ποιότητα στην παροχή της υπηρεσίας / εκτέλεση του έργου
     (30% βαρύτητα)
•    Αποτελέσματα και οφέλη που προέκυψαν (20% βαρύτητα)
•    Καινοτομία και διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό (25% βαρύτητα)
•    Συνεισφορά στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
     (20% βαρύτητα)
•    Πληρότητα και ποιότητα του κειμένου υποψηφιότητας (5% βαρύτητα)
     Ειδικά κριτήρια αξιολόγησης ισχύουν για τις κατηγορίες: "Hotels& Resorts”
     και "Architecture & Interior Design”.

- Θεωρείτε πως το μέλλον του τουρισμού στη χώρα μας είναι τελικά η καινοτομία;

Αναμφισβήτητα ναι. Λόγω του μικρού μας μεγέθους και της συνεπαγόμενης αδυναμίας μας να επιτύχουμε οικονομίες κλίμακας, η εξειδίκευση με βάση την καινοτομία είναι ο δρόμος στον οποίο πρέπει να πορευτούμε. Πρέπει να βρούμε τους τομείς στους οποίους διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα και να καταβάλουμε εντατική προσπάθεια για να το μετατρέψουμε σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τέτοιοι τομείς είναι ο τουρισμός η τεχνολογική εξειδίκευση, η αγροκτηνοτροφική παραγωγή, η ενέργεια.

Διαθέτουμε πλούσιο επιστημονικό δυναμικό το οποίο πρέπει, επί τέλους, να πάψουμε να εκπαιδεύουμε επενδύοντας το υστέρημά μας για να το κάνουμε δώρο στις πλούσιες αναπτυγμένες χώρες (Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Αμερική, κ.λπ.). Έχουμε αρκετό και άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό στον τουρισμό και μοναδικές κλιματολογικές συνθήκες  για γεωργική παραγωγή. Ας τα αξιοποιήσουμε και, παράλληλα, ας προσπαθήσουμε να τα προβάλουμε και να τα εξάγουμε δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια – ποιότητα και επαγγελματικό marketing.

Δεν αρκεί όμως η ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών. Απαιτείται πιστή και επίμονη εφαρμογή, πράγμα στο οποίο υστερούμε απελπιστικά. Σ’ αυτό, ο τουρισμός μπορεί να έχει ηγετικό ρόλο και να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Για επιχειρήσεις που θα ήθελαν να υποβάλουν υποψηφιότητα για τα Βραβεία Αριστείας στον Τουρισμό, επιτρέψτε μου να προτείνω το σύνδεσμο (link) στον οποίο μπορούν να βρουν όλες τις λεπτομέρειες και τους κανόνες συμμετοχής


Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή υποψηφιότητας είναι η 29 Ιανουαρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου