Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Αντίσταση στην κακοποίηση του γλωσσικού μας πλούτου

Αγανακτώ βλέποντας και ακούοντας τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς (μάλλον ραδιοφονικούς) μας «αστέρες» και ενίοτε τους πολιτικούς μας ταγούς να κακοποιούν βάναυσα την ελληνική μας γλώσσα, ή διαβάζοντας τους ελληνικούς υποτίτλους σε ξένες ταινίες και σειρές.

Αφήνω τα περιβόητα Greeklish στο Διαδίκτυο που κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη νεολαία μας. Τα μηνύματα από τα κινητά τηλέφωνα και οι «συνομιλίες» στο διαδίκτυο, μετατρέπουν την ανεξάντλητη ελληνική γλώσσα σε μια παραμορφωμένη «διάλεκτο».  

ΚΡΙΜΑ γιατί η ελληνική γλώσσα είναι η πιο πλούσια, η πιο ωραία και η πιο εκφραστική γλώσσα στον πλανήτη έχει κινήσει το ενδιαφέρον και έχει κερδίσει την αναγνώριση όλων των μεγάλων επιστημόνων.
 
Χαρακτηριστικά, ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft) αναφέρει: "Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια."

Δυστυχώς, ο μεγάλος γλωσσικός μας πλούτος κακοποιείται και υποβαθμίζεται συνεχώς από εμάς τους Έλληνες.

Το κακό φαίνεται να έχει ξεκινήσει από την καλοπροαίρετη, ίσως, αλλά ολέθρια άστοχη «μεταρρύθμιση» του Γεωργίου Ράλλη στην προσπάθειά του φανεί προοδευτικός και να αποβάλλει το στίγμα «λόγω πατρός», όταν κατάργησε τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής στα σχολεία, αγνοώντας ότι αυτή είναι η απαραίτητη πρώτη ύλη για την εκμάθηση της νέας ελληνικής αλλά και πλειάδας ξένων γλωσσών.

Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή του Γ. Σεφέρη: «Το τραγικό ζήτημα είναι αν θα γράφουμε ή όχι ελληνικά. Αν θα γράφουμε ελληνικά ή ένα οποιοδήποτε ελληνόμορφο εσπεράντο. Δυστυχώς, όλα γίνονται σα να προτιμούμε το εσπεράντο. Σα να θέλουμε να ξεκάνουμε με όλα τα μέσα τη γλώσσα μας»

Εξηγούμαι: Δεν είμαι φιλόλογος και κάνω λάθη. Προσπαθώ όμως, ως ένας Έλληνας που νοιάζεται και πονάει για το κακό που συμβαίνει στην πλούσια γλώσσα μας που, σταδιακά, τη φτωχαίνουμε.


ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟ.
 ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου