Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Η Ομαδικότητα στους πολιτικούς και εθνικόύς αγώνες


«Εμείς» αντί «Εγώ»
Με την ευκαιρία της 45ης επετείου της ηρωικής  εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προβλήθηκε από το κανάλι της Βουλής μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μια Άγνωστη Ιστορία. Ο αντιδικτατορικός αγώνας στη Βόρεια Αμερική».

Μια εξαιρετική παραγωγή του Γιάννη Κατωμερή και της Μαίρης Οικονομίδου που, παρά τα πενιχρά έως ανύπαρκτα οικονομικά μέσα τους, προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη συμβουλή των προοδευτικών Ελλήνων των ΗΠΑ και του Καναδά, στον αγώνα κατά της χούντας των συνταγματαρχών.
Παρά την οικονομική αδυναμία τους να ταξιδέψουν σε όλες τις εστίες αντιδικτατορικών επιτροπών και πυρήνων, συνάντησαν και πήραν συνεντεύξεις από έναν ικανό αριθμό μεταναστών και εξόριστων πατριωτών που συμμετείχαν στ’ αυτόν τον αγώνα κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.
Μου ζήτησαν να καταθέσω την εμπειρία μου για τον χώρο στον οποίο δραστηριοποιήθηκα έχοντας και έναν βαθμό οργανωτικής ευθύνης. Δέχτηκα, θεωρώντας ότι ήταν χρέος μας να παρουσιάσουμε τον ωραίο ανιδιοτελή αγώνα και τις θυσίες κυρίως των φοιτητών, των εργατών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των μικροεπιχειρηματιών δίπλα στον Ανδρέα, τη Μελίνα και τον Μίκη.
Η δουλειά του Γιάννη και της Μαίρης ήταν, κατά τη γνώμη μου, δημοσιογραφικά άψογη.. Με στενοχώρησε όμως και με προκάλεσε η τάση κάποιων από τους συνεντευξιαζόμενους/ες πρωταγωνιστές - εντός και εκτός εισαγωγικών - να προβάλλουν εαυτούς/ές κατά προτεραιότητα.  Σπεύδω να εξηγήσω ότι με την παρατήρηση αυτή δεν υποτιμώ την προσφορά τους που ήταν όντως αξιόλογη. Αγνόησαν όμως δυστυχώς, τις συλλογικότητες των σεμνών συντρόφων που πρόσφεραν χωρίς να κρατούν πισινή και χωρίς να ζητήσουν αναγνώριση ή να δεχτούν οποιοδήποτε αντίδωρο. Δυστυχώς,  έπεσε πολύ «εγώ» και σχεδόν καθόλου «εμείς».
Ο αντιδικτατορικός αγώνας, αγαπητοί φίλοι και φίλες δεν πρέπει να γίνεται πεδίο διαγκωνισμού για προσωπική προβολή και ανέλιξη  γιατί  προσφέρει επιχείρημα και άλλοθι σε εκείνους που μεγαλοποιούν ή παραποιούν ό,τι έκαμαν  ή καπηλεύτηκαν πράγματα που δεν έκαμαν. Ο νοών νοείτω.
Νίκος Σκουλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου