Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

 

Γ. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ. ΑΡΑ;;

Αντί θριαμβολογίες και επιπόλαια αυταρέσκεια, αυτοκριτική και  σοβαρή πολιτική δουλειά:

Με την ευκαιρία της χθεσινής μεγάλης επετείου, τα κοινωνικά δίκτυα πλημμύρισαν απο συγκινητικές αναρτήσεις για τη μεγάλη παρακαταθήκη που μας άφησε ο Μεγάλος Ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου με τους αγώνες του για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και τα ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Και πολύ σωστά…..

Οφείλω όμως να επισημάνω ότι η ποθητή ΑΛΛΑΓΗ  δεν ολοκληρώθηκε και δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με δεδομένα τα τεράστια προβλήματα που μας άφησαν δεκαετίες περιπετειών και η ελλιπής πολιτική ωρίμανση της κοινωνίας μας. ΑΝΤΙΘΕΤΑ, οι τρέχουσες εξελίξεις μας οδηγούν ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ!!

Δυστυχώς, οι συγκινητικές αναμνήσεις, οι θριαμβολογίες, τα “likes” και οι ποζαριστές φωτογραφίες με τον ΑΝΤΡΕΑ, δεν αρκούν. Ο αγώνας για την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ πρέπει να συνεχιστεί από όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές παρατάξεις.

Με κίνδυνο να θεωρηθώ γραφικός (δεν με πειράζει) ως πρεσβύτερος που έχει βιώσει τα γεγονότα και συγκινείται μαζί σας στην ανάκληση αυτών των ωραίων αναμνήσεων……

ΘΕΩΡΩ ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ, με την ελπίδα αλλά όχι την προσδοκία ότι θα αποφύγουν τα λάθη που διέπραξε η γενιά μου και τώρα τα πληρώνουμε.

1. Η δημοκρατία είναι ένα πολύ εύθραυστο και δύσκολο στην εφαρμογή του πολίτευμα αλλά το μοναδικό που προσφέρει προστασία στα ανθρώπινα δικαιώματα και εγγυάται την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των πολιτών. 

Χρειάζεται όμως ενήμερους πολίτες που συνεχώς επαγρυπνούν και συνειδητά αγωνίζονται καθημερινά γι’ αυτήν. Δεν αρκεί να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα ή λιγότερα χρόνια.

 

2. Ο οπαδισμός και η φανατική αφοσίωση σε ένα κόμμα, χωρίς εξέταση και αξιολόγηση των αρχών και του προγράμματός του, αλλά προ παντός, της συνέπειας στην εφαρμογή τους δεν προστατεύει τη δημοκρατία αλλά, αντίθετα, την υποσκάπτει.

3. Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγαλύτερη και πιο καταστρεπτική αδυναμία μας είναι η προσκόλληση σε έναν πολιτικό, ανεξάρτητα από την αξία του, με την ελπίδα του βολέματός μας υπό μορφή ρουσφετιού, διορισμού ή διευκόλυνσης στην παράκαμψη του νόμου. Όποια χώρα υφίσταται και λειτουργεί με τέτοιες αντιλήψεις, τόσο από τους πολιτικούς όσο και από τους πολίτες, είναι καταδικασμένη στην υπανάπτυξη, στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Τελικά, αξίζουμε την Κυβέρνηση που αναδεικνύουμε ή … ανεχόμαστε.

4. Η ανάθεση, δια της ψήφου μας, της πολιτικής εξουσίας στους απογόνους μεγάλων πολιτικών ηγετών δεν πρέπει να θεωρείται κληρονομικό τους δικαίωμα. Δεν εννοώ να τους τιμωρούμε αλλά ούτε και να τους χαριζόμαστε. Πρέπει να τους περνούμε από διπλή και τριπλή βάσανο αυστηρής κριτικής αξιολόγησης. Η ιστορική πολιτική μας πορεία βρίθει από τέτοια ολέθρια λάθη τα οποία μας κόστισαν.

5. Κόμματα ή Κινήματα οι ηγεσίες των οποίων ευαγγελίζονται δημοκρατικές διαδικασίες (τύπου «όλα από τη βάση») αλλά κάνουν ακριβώς το αντίθετο, μαγειρεύοντας τις εξελίξεις από το στενό περιβάλλον του εκάστοτε αρχηγού και μεθοδεύοντας την εφαρμογή μέσω «προσωπικών μηχανισμών» εγκληματούν κατά της δημοκρατίας την οποίαν προσποιούνται ότι υπηρετούν και τελικά απαξιώνονται.

Υ.Γ.: Προσπάθησα να είμαι καλός άνθρωπος και καλός πολίτης. Ίσως δεν τα κατάφερα. Έκανα πολλά λάθη, όχι από πρόθεση αλλά από ελλιπή εμπειρία και κρίση. Εύχομαι να μη με μιμηθείτε  σ´αυτά.

Νίκος Εμμ. Σκουλάς
Ενεργός Πολίτης

--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου