Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

 

Δ. Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΟΥ ΗΓΕΤΗ…

Τί θα λέγατε, να κάνουμε ένα διάλειμμα από την άχαρη – και αμφιβόλου εγγυρότητας επικαιρότητα που φαίνεται να προωθεί το πολιτικό σύστημα - στο σύνολό του - με την αγαστή συνεργασία των καναλιών και των μίσθαρνων δημοσιογράφων, με προφανή σκοπό να αποσπάσουν την προσοχή μας από τα επείγοντα σοβαρά προβλήματα;;; Αντ´αυτού, ας ασχοληθούμε με κάτι θετικό και χρήσιμο.

(Γνώμη μου, βέβαια, που δεν οφείλετε να αποδεχτείτε).

 Συνεχώς - και μάλλον δικαίως - παραπονιόμαστε ότι σπανίζουν οι ηγέτες στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση, στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις.

Ηγέτες που θα μπορούν να εμπνεύσουν, να  πείσουν, να ενθαρρύνουν, να συντονίσουν μικρές ή μεγάλες Ομάδες ανθρώπων για την επίτευξη ενός ή περισσότερων στόχων για το κοινό καλό.

Από τον/την πρωθυπουργό και τις πολιτικές ηγεσίες έως τα στελέχη πρώτου επιπέδου σε μια μικρή ή μεγάλη ομάδα δημόσιας υπηρεσίας, επιχείρησης ή εθελοντικής κοινωνικής οργάνωσης.**

Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρχει, όραμα, πάθος, μεράκι, αγάπη και δέσμευση για την συνεπή επιδίωξη των στόχων, και η πεποίθηση ότι «Άνευ αυτών, Ουδέν»

Οι πρόσφατες και παλαιότερες παταγώδεις αποτυχίες, που απασχολούν την επικαιρότητα παρά τις όποιες καλές προθέσεις και τα οράματα, το επιβεβαιώνουν. (Αφήνω ασχολίαστη, προς στιγμή, την ηθική παρακμή που φαίνεται να ενδημεί πλέον στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως).

Όλα αυτά τα προσόντα, και οι γνώσεις και ικανότητες που απαιτούνται, δυστυχώς, σπάνια συνυπάρχουν στον ίδιο άνθρωπο.

Εξ ου και, όποιος φιλοδοξεί ή καλείται να αναλάβει τέτοιες ευθύνες, είναι ανάγκη να κάμει μια ειλικρινή απογραφή των προσόντων του σε σχέση με αυτά που απαιτούνται στη θέση που αναλαμβάνει και να συμπληρώσει αυτά που δεν διαθέτει, συγκροτώντας ομάδα με ανθρώπους που τα έχουν. Να καταβάλει δε συνειδητή και συνεχή προσπάθεια να τους αξιοποιήσει με σεβασμό και αναγνώριση της προφοράς τους.

Αυτή είναι η έννοια και η ουσία της Ομαδικότητας

Δεν υπάρχουν τέλειοι ηγέτες που τα ξέρουν και τα  μπορούν όλα. Γιαυτό και η ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

** Υπουργοί, βουλευτές, (οι πλείστοι όμως  εξ αυτών «τα ξέρουν όλα» ή θέλουν να δίνουν την εντύπωση ότι τα ξέρουν όλα). Περιφεριάρχες και αντιπεριφερειάρχες; Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι, διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών, ιδιοκτήτες μικρών ή μεγάλων επιχειρήσεων, υπεύθυνοι δομών κοινωνικού σκοπού, εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστές, προπονητές αθλητικών ομάδων, γονείς,……κ.ο.κ…

ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΕΝΑ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ: (Μην ανησυχείτε… δεν σας το πουλάω. Σας το χαρίζω).

Έχω εκδόσει ένα βιβλίο, σε πολλές χιλιάδες αντίτυπα, βασισμένο στις πολύχρονες εμπειρίες μου και στην επιστημονική γνώση το οποίο δεν πουλάω πια. ΤΟ ΔΙΑΘΕΤΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ σε ψηφιακή μορφή, σε όποιον/αν επιθυμεί να το αποκτήσει.

Ο  τίτλος του είναι: «ΤΟ ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ: Ηγεσία, Management, Ομαδικότητα»

Με πρόλογο του φίλου, διακεκριμένου καθηγητή της Ψυχολογίας - Κοινωνιολογίας και μέντορά μου Γιώργου Πιπερόπουλου.

Μπείτε λοιπόν στην ιστοσελίδα μου…

www.nsa.gr

και κατεβάστε το. Τόσο Απλά.

Νίκος Εμμ. Σκουλάς
Ενεργός Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου