Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΛΑΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ (3)


Συμπλήρωμα στην προσφορά του φίλου επικοινωνιολόγου Θαλή Κουτούπη

Επί δεκαετίες, σημαντικοί γλωσσολόγοι (Αχιλλέας Τζάρτζανος, Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Μπαμπινιώτης, κ.ά.) αγωνίστηκαν και αγωνίζονται να προλάβουν ή και να αναστρέψουν την τάση κακοποίησης και αλλοίωσης της γλώσσας μας, της μητέρας όλων των γλωσσών, που θα έπρεπε να αποτελεί βασικό στοιχείο του πολιτισμού και της εθνικής μας ταυτότητας.

Καμιά προσπάθεια όμως δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει αν όλοι εμείς, φιλόλογοι και απλοί πολίτες δεν ευαισθητοποιηθούμε και αν δεν δραστηριοποιηθούμε για να προστατέψουμε τον γλωσσικό μας πλούτο.
Για όποιους εξ ημών δεν είχαν την τύχη να μάθουν πολλά γράμματα αυτά θεωρούνται λαθάκια. Όσοι όμως ευτύχησαν να αποκτήσουν ακαδημαϊκή γλωσσική παιδεία, κατέχουν θεσμικές θέσεις (υπουργοί, βουλευτές, ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί), δημοσιογράφοι ή εκπαιδευτικοί και άλλοι που, εκ της θέσεώς τους, επηρεάζουν τη νέα γενιά, είναι ένοχοι για σοβαρά γλωσσικά ατοπήματα, για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση.

Ως δική μου συμμετοχή σ’ αυτή την προσπάθεια, όπως έκαμα και στο παρελθόν, επισημαίνω παρακάτω, συχνά συνήθη λάθη που εντόπισα στην καθημερινότητά μας με την αντίστοιχη, ορθή κατά τη γνώμη μου, διατύπωση.

Σας ζητώ να τα σχολιάσετε και, αν συμφωνείτε, να τα κοινοποιήσετε στους φίλους σας προσθέτοντας και τις δικές επισημάνσεις και προτάσεις. Σας παρακαλώ, μην το θεωρήσετε υπερβολή: Για τη γλώσσα μας που κινδυνεύει, χρειαζόμαστε έναν έντονο γλωσσικό διάλογο.

 1. Μεγαλοδικηγόρος απευθυνόμενος προς Πρόεδρο Δικαστηρίου: Κυρία Πρόεδρος… (Όχι προς Θεού..). Το ορθό: Κυρία Πρόεδρε.

2. Τηλεοπτικό Δελτίου Καιρού: Η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός.
    
Όχι βέβαια. Τα ορθόν:  Υπό το μηδέν.

3. Όχι του τριτογενή τομέα αλλά του τριτογενούς τομέα
    Όχι το τριμελή Συμβούλιο αλλά… το τριμελές Συμβούλιο
    Όχι η πρωτογενή παραγωγή αλλά… η πρωτογενής παραγωγή

4. Όχι επί της ευκαιρίας αλλά… επί τη ευκαιρία

5. Όχι Οκτώμβριος αλλά… Οκτώβριος,
   
Όχι Σεμπτέμβριος αλλά…Σεπτέμβριος

6. Όχι τρεισήμισι εκατομμύρια αλλά τριάμισι εκατομμύρια, και τριάμισι
    χρόνια.
Επίσης, τρεισήμισι μήνες και τρεισήμισι έρες

7. Όχι τους παραμέτρους αλλά… τις παραμέτρους

8.
Όχι με πολύ αγάπη αλλά… με πολλή αγάπη. Επίσης: πολύ κρύο, πολλή
    ζέστη, πολλή δουλειά.


 Σας προτρέπω να επισημαίνετε τα λάθη που παρατηρείτε και να ενημερώνετε τους φίλους σας, ζητώντας τους να κάνουν το ίδιο..

1 σχόλιο: